Vaart en veld, stad en kolonie

Deze tour voert ons vanuit Assen via het veenkoloniale landschap van Smilde en het eeuwenoude brink- en esdorpenlandschap van Zuidwest Drenthe naar Wilhelminaoord met het parkachtige landschap van de Maatschappij van Weldadigheid.

Legenda

Green
Datum beschikbaar
Partial
Datum beperk beschikbaar
Gray
Geen geldige reisdatum
Red
Datum is volgeboekt

Beschrijving

Vaart en veld, stad en kolonie

Deze tour voert ons vanuit Assen via het veenkoloniale landschap van Smilde en het eeuwenoude brink- en esdorpenlandschap van Zuidwest Drenthe naar Wilhelminaoord met het parkachtige landschap van de Maatschappij van Weldadigheid. In Assen bezoeken we eerst de Zuiderbegraafplaats, in 1887-1892 aangelegd in de Engelse landschapstuinstijl. Opvallend zijn het toegangshek en de oorlogsgraven. Via een fraaie landschappelijke route gaan we naar Smilde met de kaarsrechte vaart en zijn lintbebouwing. Hier bezoeken we de Rebenscheidt-graftombe, enig in zijn soort in Drenthe. Rebenscheidt was majoor-chirurgijn in het leger. In Smilde bouwde hij de villa Assenrode. Achter deze villa, in een bosperceel, liet Rebenscheidt de graftombe bouwen. Het echtpaar, hun vier jong gestorven kinderen en hun twee honden zijn hier begraven. Opvallend zijn de gedichten en spreuken op de tombe.

In Smilde bezoeken we ook de Koepelkerk (1780) met het Herengestoelte voor het Provinciaal bestuur, de eikenhouten preekstoel en trappen. Na de lunch voert de tocht verder naar Frederiksoord en Wilhelminaoord. Hier bezoeken we de begraafplaats van de Maatschappij van Weldadigheid met het bijzondere grafmonument van Daniella Elisabeth van Oosterhoudt, douairière De Sturler (1769-1829).

In Wilhelminaoord bezoeken we ook de Larixhof, een intieme dierenbegraafplaats. In Fredriksoord rijden we langs Huize Westerbeek, ooit het woonhuis van Johannes van den Bosch, de stichter van de Maatschappij. Via het slagenlandschap van Wapserveen rijden we naar Dwingeloo, langs havezate Oldengaerde en het grafmonument van de familie Westra van Holthe. Na de thee brengen we een bezoek aan de Sint Nicolaaskerk. De invloed die de bewoners van de vier havezates die Dwingeloo ooit kende op dit kerkgebouw hadden is nog voelbaar. Kerk en toren stammen uit de 15e eeuw. De toren wordt gerekend tot de Drentse torenfamilie, een achttal kerktorens die wat bouwstijl betreft veel overeenkomsten hebben.

De kerk in Dwingeloo wordt ook wel de ‘Siepelkerk’ genoemd vanwege de uivormige spits (siepel is Drents voor ui). Voor de kerk staat het beeld van de ‘Juffer van Batinghe’ (een van de vier havezates). Volgens een lokale sage ontwierp zij de torenspits, die vervolgens door de op haar verliefde bouwmeester werd gerealiseerd. Uiteraard trouwden zij toen de toren gereed was. Via de Staatsbossen van Dwingeloo en de A28 rijden we terug naar Assen.

Reisinformatie

Prijs: €49,- p.p.

Inclusief:
– Lunch
– Koffie/thee

Vertrek:
08.45 uur Groningen, centraal station bushalte bij de rondvaartboot
09.15 uur Assen, station
09.30 uur Assen, parkeerplaats De Bonte Wever

Terugkomst:
17.30 uur Assen, parkeerplaats de Bonte Wever
17.45 uur Assen, station
18.15 uur Groningen, bushalte rondvaartboot

Heeft u nog vragen? Bel gratis: 088 - 277 81 00