Tour des Misérables met het Drents Archief (11/10/2022)

Wat deed je in de 19e eeuw als je geen werk kon vinden en in armoede leefde? Voor velen was dat een uitzichtloze en rampzalige situatie. Tijdens de bijzondere bustocht op dinsdag 11 oktober gaan deelnemers op weg naar de vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid.

 

De dagtocht naar Frederiksoord, georganiseerd voor het Festival van de Drentse Geschiedenis met als thema Wat een ramp!, kost € 59,- per persoon, inclusief lunch en koffie/thee. Deelnemers kunnen zowel in Groningen als in Assen op de bus stappen.

 

Al vanaf
 59,00

Legenda

Green
Datum beschikbaar
Partial
Datum beperkt beschikbaar
Gray
Geen geldige reisdatum
Red
Datum is volgeboekt

Beschrijving

BUSTOUR DES MISÉRABLES, DOOR 200 JAAR MAATSCHAPPIJ VAN WELDADIGHEID

 

Wat deed je in de 19e eeuw als je geen werk kon vinden en in armoede leefde? Voor velen was dat een uitzichtloze en rampzalige situatie. Tijdens de bijzondere bustocht op dinsdag 11 oktober gaan deelnemers op weg naar de vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. In een poging de enorme armoede in Nederland en België te bestrijden, richtte de ambitieuze generaal Johannes van den Bosch in 1818 ‘de Maatschappij’ op. Hij begon in Frederiksoord met een vrije kolonie. Hier konden armoedige gezinnen, veelal uit de grote steden, een eigen bestaan opbouwen als boer en zo hun situatie thuis ontvluchten. De dagtocht, georganiseerd voor het Festival van de Drentse Geschiedenis met als thema Wat een ramp!, kost € 59 per persoon, inclusief lunch en koffie/thee. Deelnemers kunnen zowel in Groningen als in Assen op de bus stappen. 

 

Maatschappij van Weldadigheid
Na ontvangst met koffie in het Drents Archief besteedt de gids in de inleiding van de tocht aandacht aan de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid en de gevolgen voor het landschap. De bus rijdt eerst naar de voormalige Proefkolonie – nu het bekende Frederiksoord met onder meer Huize Westerbeek en koloniehuisjes met een klein stukje grond. Vervolgens wordt het minder bekende Willemsoord bezocht in Overijssel. In Paasloo is het tijd voor de lunch waarna de bus verder rijdt via Westvierdeparten in Friesland naar Wilhelminaoord.  Hier zien de deelnemers veel bouwwerken uit de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid. Een bezoek aan de bijzondere begraafplaats zal niet ontbreken. Via het ‘desperado-dorp’ Vledderveen rijdt de touringcar door Boschoord langs voormalig Maatschappij van Weldadigheid-bezit Doldersummerveld naar Zorgvlied, waar het Landbouwkundig Instituut uit de 19e eeuw nog herkenbaar is. In de periode 1818-1911 werden in deze plaatsen in de Koloniën zo’n 1.400 arme gezinnen opgevangen. De tocht wordt georganiseerd door het Drents Archief en Arriva Touring in het kader van het Festival van de Drentse Geschiedenis.

 

Kosten en aanmelden
Tussen de wandelingen door wordt de lunch geserveerd in Paasloo en later op de middag volgt koffie en thee. De dagtocht kost € 59,- per persoon, inclusief lunch en koffie/thee. Deelnemers kunnen opstappen in Groningen en Assen. Aanmelden via onze website, telefonisch via 050-5260268 of per e-mail via touring@arriva.nl.

 

Datum, tijd en plaats
Dinsdag 11 oktober van 8.45 – ca. 18.00 uur. Deelnemers kunnen in Groningen instappen bij de halte van de rondvaartboot tegenover het Station (8.45 uur). In Assen kan men opstappen bij het NS Station (9.15 uur) en bij het Duurzaamheidscentrum (gratis parkeerplaats De Bonte Wever (9.30 uur). Einde: 17.00 uur (Bonte Wever), 17.15 uur (NS station Assen),  en 17.45 uur (NS Station Groningen).

 

Meer informatie over Festival van de Drentse Geschiedenis?
Bekijk de agenda hier 

 

Fotografie
Martin Hiemink/Drents Archief

Reisinformatie

Prijs:
Tussen de wandelingen door wordt de lunch geserveerd in Paasloo en later op de middag volgt koffie en thee. De dagtocht kost € 59,- per persoon, inclusief lunch en koffie/thee. Deelnemers kunnen opstappen in Groningen en Assen.

Vertrek:
Dinsdag 11 oktober van 8.45 – ca. 18.00 uur. Deelnemers kunnen in Groningen instappen bij de halte van de rondvaartboot tegenover het Station (8.45 uur).
In Assen kan men opstappen bij het NS Station (9.15 uur) en bij het Duurzaamheidscentrum (gratis parkeerplaats De Bonte Wever (9.30 uur).


Terugkomst:

17.00 uur Assen, de Bonte Wever
17.15 uur Assen, station (bushalte A)
17.45 uur Groningen, bushalte rondvaartboot