Tour des Cimetières ‘Stad en Ommeland’

Dit jaar organiseert Arriva Touring in samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken een rondrit langs begraafplaatsen in de stad Groningen. Thema dit jaar is Stad en Ommeland: we bezoeken twee begraafplaatsen in de stad Groningen en twee kerkhoven aan de rand van de stad.

Legenda

Green
Datum beschikbaar
Partial
Datum beperk beschikbaar
Gray
Geen geldige reisdatum
Red
Datum is volgeboekt

Beschrijving

Tour des Cimetières ‘Stad en Ommeland’

Ook dit jaar organiseert Arriva Touring in samenwerking met de Stichting Oude Groninger Kerken een rondrit langs begraafplaatsen en kerkhoven. Thema dit jaar is Stad en Ommeland: we bezoeken twee begraafplaatsen in de stad Groningen en twee kerkhoven aan de rand van de stad.

In de ochtend brengt de bus ons naar het Esserveld en de Noorderbegraafplaats, beide in de stad. De Noorderbegraafplaats is sinds 1827 in gebruik, er liggen ongeveer zestienduizend mensen begraven. Het is een traditionele begraafplaats met lange rijen stenen zerken, waarbij een aantal zeer interessante. Op een omheind deel midden op het terrein, liggen de wezen uit het Groene Weeshuis begraven. Op het achterste deel van de begraafplaats staan meer dan negenhonderd joodse zerken.

Het Esserveld is in 1924 in gebruik genomen toen de Noorder- en de Zuiderbegraafplaats vol raakten. Het Esserveld is als park ingericht in een halfronde vorm. Er liggen veel bekende Groningers begraven zoals Johan Dijkstra, medeoprichter van het schilderscollectief De Ploeg. In het midden van het park staat een monument ter nagedachtenis aan gevallen verzetsstrijders. De toegangspoort tot de begraafplaats is een mooi voorbeeld van de Amsterdamse School.

Na de lunch in Zuidwolde rijden we naar Noorddijk en Thesinge. Noorddijk was vroeger een aparte gemeente, maar is nu een stadsdeel van de stad Groningen. Rond de laatromaanse kerk ligt het kerkhof met een twintigtal zerken, de meeste voorzien van grafpoëzie: teksten en gedichten over de overledene. Het grote gietijzeren monument voor de kerk is voor P. Boelens, dominee in Noorddijk van 1827 tot 1875. Boelens schreef ook het eerste woordenboek van de Groningse taal.

In Thesinge stond in de middeleeuwen het dubbelklooster Germania. De huidige kerk is het verlaagde oostelijk deel van de oude kloosterkerk. Op het kerkhof liggen zo’n vijftig graven. Bijzonder is de graftrommel met opdracht voor een 10-jarig meisje: van haar schoolvriendinnetjes. In het baarhuisje op het kerkhof liggen sarcofaagdeksels die op het oude kloosterterrein gevonden zijn. Voor we terugrijden naar Groningen en Assen zorgt de plaatselijke commissie van de kerk nog voor een kopje koffie of thee, mogelijk met koekjes in de vorm van een sarcofaagdeksel.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tour des Cimetières ‘Stad en Ommeland’” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reisinformatie

Prijs: €49,- p.p.

Inclusief:
– Koffie in de bus
– Lunch
– Koffie/thee met gebak

Vertrek:
08.45 uur Assen, station
09.15 uur Groningen, centraal station bushalte bij de rondvaartboot

Terugkomst:
17.00 uur Groningen, centraal station bushalte bij de rondvaartboot
17.30 uur Assen, Station

Heeft u nog vragen? Bel gratis: 088 - 277 81 00