Tour de Litterature Noordenveld

Noord-Drenthe werd al in de middeleeuwen Noordenveld genoemd. Hier wordt een eigen variant van het Drents gesproken, dat veel op het Gronings lijkt. Het landschap met zijn madelanden en diepjes was de inspiratiebron voor menig schrijver. Tijdens deze bustour gaat u op pad langs de rijke geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’ in Noord-Drenthe.

Legenda

Green
Datum beschikbaar
Partial
Datum beperk beschikbaar
Gray
Geen geldige reisdatum
Red
Datum is volgeboekt

Beschrijving

Tour de Litterature Noordenveld

Noord-Drenthe werd al in de middeleeuwen Noordenveld genoemd. Hier wordt een eigen variant van het Drents gesproken, dat veel op het Gronings lijkt. Het landschap met zijn madelanden en diepjes was de inspiratiebron voor menig schrijver. Tijdens deze bustour gaat u op pad langs de rijke geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’ in Noord-Drenthe. Onderweg wordt u verrast met pakkende poëzie en proza, zowel in het Drents als in het Nederlands.

De tocht begint in het Drents Archief met een kopje koffie of thee en een korte inleiding door literatuurhistoricus Henk Nijkeuter. Bij het originele beeld van Bartje uit 1954 hoort u het verhaal over schrijver Anne de Vries en het internationale succes van zijn roman over het koppige Drentse ventje. We stappen in de bus en rijden naar Smilde. Hier komen we langs het onlangs opgerichte monument voor Jacob Israël de Haan. De geboren Smildeger was zijn tijd ver vooruit. Hij schreef als een van de eersten openlijk over een homoseksuele relatie.

In Veenhuizen rijden we door het rechtlijnige landschap van de Maatschappij van Weldadigheid, het decor voor de bekende roman ‘Het Pauperparadijs’ van Suzanna Jansen. De teksten op de gevels verwijzen naar de normen en waarden van de armenkoloniën.

Na de lunch in Norg gaan we op weg naar Roderwolde. Hier is aandacht voor onderwijzer en dichter Peter van der Velde. Hij schreef in het dialect van Noordenveld onder meer het prachtige gedicht ‘Winter op de Paaizermao’. In Roden was een andere onderwijzer actief: Hindericus Scheepstra. Hij was de schrijver van de kinderboeken over Ot en Sien die door Cornelis Jetses werden geïllustreerd. Op een rustige plek in Roden, naast de havezate Mensinge, is het monument voor dichteres Vasalis te vinden. Het bijzondere kunstwerk verbeeldt enkele dichtregels in de vorm van betonnen balken en zwerfstenen.

Peize is een uitstekende pleisterplaats voor een kopje koffie of thee met iets lekkers en bovendien de plek waar diverse Drentse schrijvers wonen en werken. Op de terugweg naar Assen komen we langs de woonplaats van Henk Prakke. Deze schrijver en ‘cultuurpaus’ was de stuwende kracht achter tal van initiatieven om Drenthe op cultureel gebied op te stoten in de vaart der volkeren.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Tour de Litterature Noordenveld” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Reisinformatie

Prijs: €66,- p.p.

Inclusief:
– Lunch
– Koffie/thee

Vertrek:
08.45 uur Groningen, centraal station bushalte bij de rondvaartboot
09.15 uur Assen, parkeerplaats de Bont Wever

Terugkomst:
17.00 uur Assen, Drents Archief en station
17.15 uur Assen, parkeerplaats de Bonte Wever
17.45 uur Groningen, bushalte rondvaartboot

Heeft u nog vragen? Bel gratis: 088 - 277 81 00